
Consistent Interpretation
Joint Commission Surveyors’ Observations on PC.02.01.03, 
EPs 1, 7, and 20
The semimonthly column Consistent Interpretation is 
designed to support standards compliance efforts. Each 
column draws from a de-identified database containing sur-
veyors’ observations—as well as guidance from the Standards 
Interpretation Group on how to interpret the observations—
on an element of performance (EP) in the Comprehensive 

Accreditation Manual for Hospitals. This installation (the third 
in the series) highlights all three requirements for Provision 
of Care, Treatment, and Services (PC) Standard PC.02.01.03 
(EPs 1, 7, and 20). Note: Interpretations are subject to change to 
allow for unique and/or unforeseen circumstances. P
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Sticky Note
• PR: Consistent Interpretation: Joint Commission Surveyors’ Observations on PC.02.01.03,
EPs 1, 7, and 20 (PDF/QV) [REF: RN] Perspectives May 2016, Vol 36, #4, Pg 18 JCp1605_B5 
This third installment of the consistent interpretation series focuses on PC.02.01.03, one of the most challenging standards for hospitals during 2015. By implication this article suggests that EP 1, 7 and 20 are frequently cited by surveyors. A key take-home point for our hospitals involves documentation of verbal order read back (VORB) as per EP 20.  The article clarifies that VORB is not required by TJC if the organization can articulate its process. However, it can be cited if such documentation is absent but required by hospital policy. Tip: Do not assume, but rather specifically determined whether or not your hospital policy requires nurses to document VORB and make sure practice is consistent with policy.




Provision of Care, Treatment, and Services (PC) Standard PC.02.01.03: The hospital provides care, treatment, and 
services as ordered or prescribed, and in accordance with law and regulation.
EP 1: For hospitals that use Joint Commission accreditation for deemed status purposes: Prior to providing care, 
treatment, and services, the hospital obtains or renews orders (verbal or written) from a licensed independent practitioner or 
other practitioner in accordance with professional standards of practice; law and regulation; hospital policies; and medical staff 
bylaws, rules, and regulations.*
Note: Outpatient services may be ordered by a practitioner not appointed to the medical staff as long as he or she meets the 
following:
l Responsible for the care of the patient
l Licensed to practice in the state where he or she provides care to the patient or in accordance with Veterans

Administration and Department of Defense licensure requirements
l Acting within his or her scope of practice under state law
l Authorized in accordance with state law and policies adopted by the medical staff and approved by the governing body to

order the applicable outpatient services
* For law and regulation guidance pertaining to those responsible for the care of the patient, refer to 42 CFR 482.12(c).

Surveyor Observations Guidance/Interpretation
An order was not present when a 
protocol was initiated; an order to 
initiate a protocol was in the chart but 
the actual protocol with its included 
orders was not; no order had been 
made before implementing the standing 
order set.

A copy of the protocol must be entered into the medical record to ensure the record 
accurately reflects the interventions taken. In addition, the implementation of a 
protocol must be documented as an order in the patient’s medical record and dated, 
timed, and signed by the practitioner responsible for the patient’s care.
Regarding the note, the determination of whether or not a nurse may implement a 
protocol without an order from the licensed independent practitioner depends on the 
state’s nurse practice act. If nurses are implementing protocols in this manner, the 
organization must demonstrate either that this is permitted by law/regulation or—if 
the state is silent—that it has its own policy.

EP 7: For hospitals that use Joint Commission accreditation for deemed status purposes: The hospital provides care, 
treatment, and services using the most recent patient order(s).

Surveyor Observations Guidance/Interpretation
Patient monitoring was ordered for 
every 15 minutes but performed every 
30 minutes.

Cite only for orders—not documentation. For non-deemed surveys, consider citing 
Standard LD.04.01.05, EP 4.

There was no evidence that a valid 
order was implemented.

This applies to medication orders. If a test/procedure was not done, cite Standard 
PC.01.02.15, EP 1. Cite Standard PC.02.01.03, EP 1, if there is an order to 
implement a protocol but no copy of the protocol in the record or if there is no order 
for care, treatment, and/or services provided even though one is required. For non-
deemed surveys, consider citing Standard LD.04.01.05, EP 4.

The organization’s policy allowed 
prepopulation of postoperative orders, 
but there was no process in place to 
review them prior to implementation.

Cite only for orders—not documentation. Notes are never allowed to be 
prepopulated. Cite if policy allows prepopulation of orders but there is no process 
to ensure their accuracy. If policy does not allow prepopulation, cite Standard 
LD.04.01.05, EP 4. For non-deemed surveys, consider citing Standard LD.04.01.05, 
EP 4.

EP 20: Before taking action on a verbal order or verbal report of a critical test result, staff uses a record and “read back” 
process to verify the information.

Surveyor Observations Guidance/Interpretation
Telephone or verbal orders were 
carried out without evidence of “read 
back.”
The nurse read back the physician’s 
order during their telephone call but 
did not document it as “Telephone with 
Read Back” as required by hospital 
policy. 

Documentation such as “VORB” (verbal order read back) next to the order is an 
example of “evidence” of compliance but is not required by The Joint Commission. If 
the organization can articulate its process (whether or not it is documented), this is 
acceptable as evidence of compliance.
If this is being cited because hospital policy was not followed, the policy should be 
identified in the citation.

Consistent Interpretation (continued)
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